Enligt begäran!

Min kära vän Amelie efterfrågade lite julgodisrecept, varsågod min vän (och ni andra som också är i bakartagen):


Snöbollar

1/2 dl vispgrädde
1 1/2 msk smör
200 g vit blockchoklad
6 msk kokosflingor
1 dl florsocker

1. Värm grädden i en kastrull tills den precis börjar koka.
2. Rör ner smöret i grädden.
3. Smält chokladen försiktigt i micron. Korta intervaller och flera omrörningar är trevligare än bränd choklad.
4. Rör ner chokladen i grädden.
5. Rör även ner kokosen och blanda ordentligt.
6. Häll upp smeten på en tallrik och ställ in i kylskåpet tills den stelnat lite och går lätt att forma små bollar av. Detta tar ca 10-15 minuter.
7. Forma små bollar som får rulla runt i florsockret.
8. Ställ in snöbollarna i kylskåpet och låt stelna helt. Förvara dem i kylskåpet.

(Detta recept har jag inte testat själv utan hittat nånstans på nätet. Nyfiken på att testa eftersom det borde vara väldigt juligt med snöbollsgodis)

Rocky Road-fudge
ca 50 rejäla bitar

200 gr mörk choklad
200 gr mjölkchoklad
25 gr smör
1 burk sötad kondenserad mjölk (397 ml)
2 tsk vaniljsocker
2-3 dl minimarshmallows
2½ dl rostade jordnötter, helst osaltade

Klä en mindre form, ca 20x25 cm, med aluminiumfolie. Bryt chokladen i bitar. Smält över vattenbad choklad, smör och kondenserad mjölk. Rör då och då tills alltsammans smält samman till en slät smet. Låt svalna något. Rör ner vaniljsockret. Blanda sist i marshmallows och jordnötter - rör inte för mycket för då smälter marshmallowsen. Bred ut smeten i formen och kyl minst 4 timmar. Skär i rutor. Förvara i kyl.

(Det här receptet har jag inte heller testat men jag har ramlat över det ett otal gånger på familjeliv och nu kan jag inte motstå det längre, jag bara måste testa!)

Knäck i micron
1 dl grädde
1 dl sirap
1 dl socker

Rör ihop allt i en hög microsäker skål/bunke. Micra på full effekt i ca 5 min. Häll direkt upp i knäckformar och låt stelna.
Tiden beror lite på micron, man får pröva sig fram till den perfekta knäcken... men ca 5 min fungerar i de flesta microvågsugnar.

(Det här receptet följde jag förra året, blir skitbra knäck helt enkelt)

Wienernougat

ca 25 st


250 g nougat
125 g mörk choklad
100 g flagad mandel


Rosta den flagade mandeln gyllenbrun i en torr stekpanna.

Fyll en kastrull till hälften med vatten och sätt i en glasskål som passar kastrullen. bryt nougaten i bitar och lägg ner dem i glasskålen. Finhacka den mörka chokladen och låt den smälta ner tillsammans med nougaten i vattenbadet. När chokladmassan är flytande blandar du ner den rostade mandeln. Häll massan i en avlång form som du klätt med bakplåtspapper. Vik ner bakplåtspapperet så att det omsluter chokladmassan. Låt stelna några timmar, gärna till dagen efter, innan du skär wienernougaten i bitar.
(Wienernougat gjorde jag förra året, superenkelt och supersmarrigt, rekommenderas)

De här grejerna hade jag tänkt att ställa fram på fikabordet i jul. Andra nyheter jag tänkt testa till jul är faktiskt kålrotslåda, jag har för mig att jag smakat det någon gång och nu tänkte jag hotta upp vårt julbord med det. Jag menar kålrot är ju gott så det borde ju bli bra. Dessutom tänkte jag prova på att göra någon ny typ av sillinläggning, hittade en massa olika recept på det också. Jag brukar lägga in tomatsill (enligt Eriks mormors recept) och den är supergod. Min mormor brukar lägga in "vanlig" sill och sen så köper vi senapssill och någon annan typ, men jag vill ha meeeeeeeeeeeer sill, det är ju så gott! Annars är Jansson det absolut godaste på hela julbordet!

Baka lugnt!



 


Kommentarer
Postat av: Amelie

Skitbra! Vi ska ev. ha adventsfika med Blanc & Angelica på söndag så då måste vi ju ha nåt gott att bju´ på! =)

2008-12-10 @ 15:11:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0